top of page

"Met haar oprechte interesse, ruime ervaring en diepe wijsheid, voel ik me bij Alexandra echt gezien en gehoord. Eigenschappen van een steengoede coach."     - Aurelie

"Alexandra is zo'n intelligente communicator. Ze heeft een visionaire geest en schrijft geweldig!'     - Tom

Alexandra Heering

Coach, trainer, auteur

Graag help ik je meer lichtheid en vrijheid in je hoofd en in je leven te brengen. Dit doe ik door je inzicht te geven in wat jou persoonlijk afremt. Ook laat ik je zien hoe je makkelijker contact maakt met geluk dat er gewoon is.

Naast individuele begeleiding, draag ik kennis en zelf-ontwikkelde methodes over tijdens mijn trainingen en lezingen.

Hoe ben ik hiertoe gekomen?

Als kind al keek ik geboeid naar het functioneren van de menselijke geest. Later verdiepte ik me in diverse stromingen van psychologie en levensbeschouwing, waaronder cognitieve psychologie, voice dialogue, narratieve therapie en het boeddhisme

Portret.jpg

In mijn werk als biografe (levensinterview.nl), was ik tijdens het interviewen van de oorlogsgeneratie vaak getuige van de louterende werking van het vertellen van je verhaal. Als mensen hun trauma's met me deelden die ze soms nooit eerder hadden verwoord, en we er over spraken, werden die uiteindelijk lichter. Ook was de conclusie van geïnterviewden na het herbeleven van hun eigen verhaal, dat ze een heldere inkijk kregen in hun krachten en valkuilen. Ze begrepen zichzelf beter en wisten wat ze nu graag wilden met hun leven. Daarnaast was ik getuige van iets anders.

Geluksgevoel en boek

Iets wat ik al sterk vermoedde, zag ik keer op keer bevestigd: geluksgevoel wordt voornamelijk bepaald door de manier waarop je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. Meer dan door je levensomstandigheden. Uit dit inzicht ontstond ook mijn boek Single geluk, dat in 2016 verscheen. Een boek over de ongekende voordelen van het single leven. Een leven dat nog vaak als niet-compleet wordt gezien. Een boek over geluk, ook graag gelezen door mensen met een relatie. En toen gebeurde er iets wat me nog meer het onderwerp in sleepte.

Drie jaar stilte en afzondering

Door de gevolgen van een hersenschudding moest ik drie jaar lang voornamelijk in stilte leven. Bijna alles ik wat ik normaal gesproken graag doe, kon plotseling niet meer. Er was weinig afleiding mogelijk. Vaak uitten mensen hun medelijden en waren verbaasd dat ik het volhield. Terwijl ik steeds meer ging beseffen hoe bijzonder deze periode eigenlijk was. Ik maakte contact met een vorm van geluk dat er altijd is. Waar je elk moment van elke dag naartoe kunt. Los van je levenssituatie. Iets wat wonderlijker voelt dan geluk dat je najaagt. 

Dat neemt niet weg dat die jaren soms ook confronterend waren. Hoe leef je zonder uitvluchten als films, boeken, schrijven, sociale momenten? Wie ben je als je weinig kunt betekenen voor de buitenwereld? Hoe werkt het als beperkingen onzichtbaar zijn voor anderen? Wat blijft er over als je niet weet of je ooit weer de oude wordt en hoe je verder moet?

Ik stond oog in oog met mijn persoonlijke angsten, verwachtingen en overtuigingen. Zonder uitweg. Ik had tijd om nog meer kennis op te doen door te luisteren. Ik had alle ruimte om te observeren wat er in je hoofd gebeurt, en te experimenteren met wat je daarmee kunt.

Heldere en praktische methoden

Maar wat in mijn ogen ontbrak, waren heldere, praktische methoden die houvast geven. Iets wat ervoor zorgt dat je niet steeds opnieuw een boek doorleest of beluistert om je te herinneren hoe het ook alweer zit. Hoe kom je in een vredige toestand terecht? Wat als je daar uit wordt getrokken door een heftige emotie? En wat doe je als je ergens maar over blíjft piekeren? Methodes dus, om je geestelijke welzijn effectief te onderhouden en verbeteren.

Zowel voor voor het contact maken met geluk dat er gewoon is, als voor het vinden van meer lichtheid en vrijheid in je hoofd, ontwikkelde ik daarom zelf methodes en korte teksten. De laatste heten 'Geluksspiegeltjes', en zijn reminders van de wijsheid die je al in je hebt. 

Je geest gezond houden en resetten

Zowel de methodes als de Geluksspiegeltjes helpen om je geest te resetten en gezond te houden. Weten dat juist heftige emoties toegang kunnen geven tot een groter zelfinzicht en gevoel van geluk, is het begin van meer lichtheid en vrijheid in je hoofd en in je leven. 

"Alexandra doorziet je en snapt heel snel waar je mee zit, wat je precies bedoelt. Dat is echt bijzonder. Ze kan je heel nuchter en to the point adviseren."     - Robert

bottom of page